Acacia obliquinervia acicia obliquinervia233.JPG


Deze Acacia komt voor in de staten New South Wales en Victoria en groeit daar op hoogtes van 500 tot 1700 meter. De boom kan in zijn natuurlijke omgeving 15 meter hoog worden en groeit daar vaak op steile hellingen met zandsteen en graniet. Voor zover ik weet zijn planten niet in Nederland te koop, dus je zal hem zelf moeten zaaien. Zaden zijn o.a. te verkrijgen bij Nindethana in Australië en vast wel bij meer zaadleveranciers. Op de foto hiernaast staat onze Acacia obliquinervia afgebeeld  die op dat moment iets van zes jaar oud is. De plant stond eerst voor onze loods op het zuiden. Ik merkte dat veel blaadjes tijdens de zomer paars en daarna bruin kleurden en afvielen. Blijkbaar houdt deze plant niet van volle zon. Ik heb deze plant twee jaar geleden verpoot naar een plek op de halfschaduw en daar doet hij het stukken beter. In 2017 zit deze acacia voor het eerst vol met bloemknoppen. De bloei zal in het voorjaar van 2018 plaatsvinden.

Verzorging:

Deze plant houdt van een plek op de halfschaduw met goede drainage. Beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek wanneer de plant nog jong is.


Vermeerderen:

Zaaien is de beste manier om de plant te vermeerderen. De meeste soorten kiemen goed na koude stratificatie of een nacht weken in warm water kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. De drie genoemde Acacia soorten heb ik allemaal verkregen uit zaad. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia


Winterhard:
Acacia obliquinervia heeft -16C doorstaan in Australië (bron ‘Australian plants and their cultivation in Europe’). Het ging hierbij om volwassen planten/


Verkrijgbaarheid:

Deze acacia is een echte liefhebbersplant en die zult u niet aantreffen bij een intratuin. De beste en goedkoopste manier om aan planten te kopen is om deze zelf te kweken uit zaad. Meestal ben je maar iets van tien euro kwijt en met wat geluk haal je 10 tot 20 planten uit een zaadpakketje, zaden bestelt u bijvoorbeeld hierHiernaast ziet u dat de plant bloemknoppen heeft aangemaakt. Deze bloemknoppen worden in de zomer aangemaakt en het daaropvolgende jaar bloeit de plant dan in maart en april. Helaas kan ik nog geen foto`s posten van de bloemen, want de plant heeft tot heden nog niet gebloeit. Dus de eerste foto`s van de bloemen zullen volgend jaar online staan.

acacia obliquinervia acacia obliquinervia

Hiernaast ziet u stam van de Acacia obliquinervia. De stam heeft een bruin/ blauwige kleur. Ik vermoed dat de stam als de plant wordt ouder wordt, veel grover wordt.

acacia obliquinervia

Hiernaast ziet hoe dezelfde plant eruit zag als één jarige zaailing.

Artikelen

Follow us on Facebook

Australische acacias

Australasian plant society UK

Lagerstroemia

Eucalyptus

Albizia

Foto`s van  madeira

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Grevillea

Hakea

Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina