Acacia rubida acacia rubida


Deze Acacia komt voor in het noordoosten van de staat Victoria in Australië. De plant groeit in Australië, meestal uit tot een struik van ongeveer 5 meter hoog en in uitzonderlijke gevallen kan hij 13 meter hoog worden. De plant groeit daar op heuvelachtig terrein over een breed scala aan gronden. Deze soort was jarenlang goed winterhard in de hortus van de VU in Amsterdam, ik weet niet of hij er nu ook nog staat. Deze Acacia heeft in zijn jeugdjaren een geveerd blad en ontwikkelt later, zoals bij de meeste Australische acacia’s, ongedeelde bladeren (phyllodiën). Dit zijn in feite verbrede bladstelen die de functie van het blad overnemen. De Acacia rubida bloeide bij ons voor het eerst op 10 april 2015 en bloeide daarna ook in 2016 en 2017. In het jaar 2017 zat de plant vol met zaaddozen.

Verzorging:

Volle zon, indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.


Vermeerderen:

Alhoewel het niet onmogelijk is om de Acacia te stekken is zaaien de manier. Vers Acacia rubida zaad heeft geen voorbehandeling nodig. Koude stratificatie of een nacht weken in warm water kan de ontkieming verhogen. Zaden kunnen ontkiemen na 2 weken tot maar liefst 12 maanden. Lees hier een goed artikel over het zaaien van de Acacia


Winterhard:
Deze plant staat al iets van zeven jaar bij ons in de tuin en heeft nog nooit schade gehad. Ik vermoed dat de plant minimaal -16C kan weerstaan en misschien nog wel meer.


Verkrijgbaarheid:
Acacia rubida is te koop bij Pieter Zwijnenburg Jr in Boskoop en zaden bestelt u hierHiernaast ziet u dat de plant bloemknoppen heeft aangemaakt. Deze bloemknoppen worden in de zomer aangemaakt en het daaropvolgende jaar bloeit de plant dan in maart en april.

Hiernaast ziet u de bloemen van de Acacia rubida. Het is duidelijk te zien dat het blad van deze plant veel lijkt op die van de Eucalyptus.

Hiernaast ziet u de zaaddozen die de plant heeft aangemaakt na de bloei. Elke zaaddoos bevat ongeveer 10 zaden. De zaadddozen zijn eerst groen en kleuren daarna langzaam bruin.

Hiernaast ziet u stam van de Acacia rubida. De stam heeft een bruin/ rode kleur. Ik vermoed dat de stam als de plant wordt ouder wordt, veel grover wordt.

Artikelen

Follow us on Facebook

Australische acacias

Australasian plant society UK

Lagerstroemia

Eucalyptus

Albizia

Foto`s van  madeira

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Grevillea

Hakea

Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina