Celmisia

Celmisia (Asteraceae)

De Celmisia is inheems in Australië en Nieuw Zeeland. De meeste celmisia`s komen voor in Nieuw Zeeland en er komt een handje vol uit Australië en Tasmanië. Alle soorten hebben aster-achtige bloemen. Waarschijnlijk bestaat er geen ander alpine of sub-alpine geslacht met zo een diversiteit in vorm en blad als Celmisia. Voor zover ik weet is de plant niet te koop in Nederland, dus zelf zaaien is dan de manier om aan de plant te komen. Een manier is om naar de Alpine plant markt te gaan van de Botanische tuin in Berlijn.
Volgens een kennis van mij verkopen ze daar regelmatig celmisia`s.

Verder kunt u het proberen bij alpine kwekerijen. Mijn exemplaar heb ik gekregen van Jeff Irons (de voormalig president van de Australasian plant society UK). Winterharde soorten zijn o.a. Celmisia asteliifolia, Celmisia longifolia en waarschijnlijk Celmisia spectabilis, aangezien deze volgens het internet zone 7 krijgt toegewezen.
Verzorging:

Voor Celmisia geldt  ‘niet te droog’ en ‘niet te heet’.


Stekken:

Ik denk dat ‘delen’ de manier is om de plant te vermeerderen.


Zaaien:

Het zaad heeft geen voorbehandeling nodig en kan dus direct (oppervlakkig) gezaaid worden.


Winterhard:

De soort Celmisia spectabilis is uitermate winterhard en heeft hiet nog nooit schade gehad.


Verkrijgbaarheid:

Planten zijn soms te koop op de Alpine plant markt van de Botanische tuin in Berlijn. Verder zijn celmisia`s te koop in Groot Brittannië. Zaden bestelt u bijvoorbeeld bij nzseeds en anders via eBay


Update:

Onze Celmisia had geen enkele schade na de winter van 2012/13. Hij heeft niet gebloeid in de zomer van 2013, maar doet dat hopelijk in 2014. In het najaar van 2013 heb ik een Celmisia spectabilis besteld in Schotland bij Garden Cottage Nursery. Deze kwekerij verkoopt meerdere Celmisia soorten.

Artikelen

Follow us on Facebook

Australische acacias

Australasian plant society UK

Lagerstroemia

Eucalyptus

Albizia

Foto`s van  madeira

Geschiedenis van Tropische-tuin

Onbekende Australische exoten

Onbekende Chilleense exoten

Rootmaker

Grevillea

Hakea

Ga naar:

Australische/ NZ pagina

Noord-Amerikaanse pagina

Zuid-Amerikaanse pagina

Mediterrane pagina

Aziatische pagina