Lagerstroemia inheems in het Indiase subcontinent, Zuid-Oost Azië, Noord-Australië en delen van Oceanië en werd al eeuwen lang gecultiveerd in India.
in het midden van de 18e eeuw werd hij voor het eerst uitgeprobeerd in de botanische tuin van Kew in Engeland. 30 jaar daarna werd hij wijd verspreid in de Europese cultivatie. Aan het einde van de 18e eeuw is de Lagerstroemia geïntroduceerd in Charleston, South Carolina door de Franse botanicus Andre’ Michaux. Daarna is de Lagerstroemia het bekende gezicht geworden van het Zuid Amerikaanse landschap.
In het mediterrane klimaat is de Lagerstroemia ook een bekend gezicht. Ik heb deze bomen vaak gezien op Griekenland en Turkije. Ook in Frankrijk is hij vaak te bewonderen en zelfs in Parijs staan ze in de zomer te schitteren.
Vaak wordt de boom beschouwd als niet winterhard. Ik kan u verzekeren dat de Lagerstroemia volledig winterhard is. In Nederland zijn ook enkele Lagerstroemia soorten bekend van 20 tot 30 jaar oud. Wel is het verstandig om de Lagerstroemia in zijn eerste jaren in de tuin te beschermen of pas aan te planten als de plant 3-5 jaar oud is. Voor een goede bloei is het noodzakelijk om de plant te planten op de volle zon.
Houdt wel in de gaten bij aanschaf van de Lagerstroemia dat u een vroeg bloeiend exemplaar koopt.
Er zijn soorten bekend die van origine erg laat bloeien in het Nederlandse klimaat of of hier totaal niet tot bloei kunnen komen.(o.a. Lagerstroemia ‘Dynamite’ en L. ‘Red Rocket’).
Lagerstroemia hopi is een vroege bloeier en heeft bij ons in de tuin bewezen goed winterhard te zijn. De hopi kan al in juli bloeien en wordt 1.5 tot 3 meter hoog. Bij ons in de tuin bloeit de Victor, Zuni, Tuskegee en Tuscarora ook vroeg (begin aug.). De L. acoma bloeit vaak laat in augustus en Sarah`s Favorite bloeit in september.
Andere soorten die hier ook kunnen bloeien zijn bijvoorbeeld: Biloxi, Catawba, Muskogee, Natchez, Petit Pink, Semiole, Tonto en Yang Tse.
Verder heb je nog dwergsoorten die meestal niet hoger worden dan 1 meter o.a. Baton Rouge, Delta Blush, Houston, Lafeyete, Mardi grass, Pixie White, Samba, Tango en Worlds Fair.
De volgende Lagerstroemia soorten hebben wij in onze tuin
Een selectie van het Nationaal Arboretum in Washington D.C. en is ongevoelig voor echte meeldauw. De Acoma heeft half hangende bloemen en is een semi-dwerg vorm. Groeit tot 3 m hoog en 3.4 m breed in 15 jaar tijd. De bladeren zijn 4-7 cm lang en 2.5-3.5 cm breed en de jonge bladeren zijn lichtbrons getint en later donker groen. De bloemen zijn 15-19 cm lang en 9-13 cm breed en bloeit in het najaar met pure witte bloemen met goudkleurige meeldraden en is goed winterhard.
Een selectie van het Nationaal Arboretum in Washington D.C. en is ongevoelig voor echte meeldauw. De bloemen zijn 10-14 cm lang en 7-18 cm breed, de bloemkleur is medium roze. De bladeren zijn 4.5-5.5 cm lang en 2.5-3.5 cm breed. De jonge bladeren hebben een lichtroze kleur dat later veranderd in donkergroen. De plant wordt ongeveer 3 meter hoog en is zonder enige vorm van bescherming goed winterhard en de bloeit al in juli.
Dit is een van mijn favoriete Lagerstroemia soorten.
Een zuster zaailing van Lagerstroemia natchez, afkomstig van het Nationaal Arboretum in Washington D.C. Het Nationaal arboretum heeft niks met deze zaailing gedaan en is verder gekweekt en benoemd door Dodd's Nursery in Mobile Alabama. Lijkt erg op de Natchez maar heeft een meer opgaande groeiwijze. Deze soort bloeit in het najaar en schijnt een van de meest, zo niet de meest winterharde Lagerstroemia te zijn.
Deze soort is in het wild van Taiwan verzameld door Dan Hinkely en groeit uit tot meerstammige struik of kleine boom van 4.5 meter tot 6 meter hoog. De fraaie gebogen twijgen en glanzende groene bladeren creëren een horizontaal effect. De plant heeft een bijzonder mooie schors, die afschilfert en daaronder treft men een gladde sierlijke bast met donkere vlekken van bruin tot donkerbruin. De plant bloeit met lichtroze tot witte bloemen. Fosfor verbeterd de bloei.
Wegens een te volle tuin, heb ik deze soort weggegeven en deze Lagerstroemia staat nu in het dorpje Mussel (Groningen) te schitteren
Een selectie van het Nationaal Arboretum in Washington D.C. en volledig bestand tegen echte meeldauw. Wordt een forse struik of hoge boom van 8 meter. De bloemen zijn 12-30 cm lang en 10-20 cm breed en de kleur van de bloemen is donker roze. De bladeren zijn 3-8 cm lang en 2.5-3.5 cm breed, de kleur van het blad is medium groen.
Persoonlijk vind ik dat deze soort de mooiste bloemkleur heeft. De winterhardheid is goed te noemen en de plant groeit vrij snel.
Een selectie van Nationaal Arboretum in Washington D.C. en is ongevoelig voor echte meeldauw. Heeft in de VS bewezen dat het temperaturen aankan van -23C. Het wordt een forse struik of hoge boom van 3.5 tot 6 meter hoog. Het nieuwe blad heeft een rode tint en verkleurd in de zomer naar donkergroen en in de herfst oranjerood. De bloemkleur is donker roze tot bijna rood.
Deze soort is mij aangeraden door kwekerij Rein en Mark Bulk
Een selectie van heLagerstroemia victort nationaal arboretum in Washington D.C. en heeft een matige meeldauwresistentie. Compacte bolvormige struik die gemiddeld niet hoger wordt dan 76 cm. De bladeren zijn 3,5-5 cm lang en 6-3.2 cm breed en roodachtig groen in de lente. De bladeren behouden de groene kleur tot in de late herfst. De bloempluimen zijn 10 cm lang en 9 cm breed en hebben een diep rode kleur. De sierlijke bloemknoppen zijn donker glanzend rood. De winterhard is goed te noemen en de plant bloeit elk jaar in juli, augustus.
Een selectie van heLagerstroemia indica x fauriei 'Zuni’t Nationaal Arboretum in Washington D.C. en is volledig bestand tegen echte meeldauw. Wordt een forse struik of boom van 4 meter hoog en 3 meter breed. De jonge bladeren zijn eerst glanzend rood, daarna diep groen en de herfst kleur is oranje-rood tot diep-rood. De plant bloeit met donker lavendel gekleurde bloemen in de zomer. De plant is goed winterhard en bloeit in augustus. Deze selectie is net zoals vele andere Lagerstroemia`s gecreëerd door Dr. D. Egolf.
Kies de cultivar die bij u past, voor in de tuin of voor op het terras. Zorg voor droge voeten in de winter. Snoeien na de strengste vorst. Zet hem op het warmste en zonnigste plekje van uw tuin of terras, beschut tegen harde wind. Snoeien na de strengste vorst en nooit na eind juli en herfst. In volle grond moet er niet zwaar gesnoeid worden, jaarlijks de uitlopers wat bijknippen volstaat. Let wel, de Lagerstroemia wacht heel lang om uit te lopen. Geduld is een mooie deugd, de beloning is groot. (Bron: Geert Devriese van Lagerstroemia.be)
Neem halfverhoute stekken in de vroege zomer, maak een wond onderaan de stek en doop de stek in stekgel of een stekpoeder. De stekken kunnen wortelen binnen 14 dagen. Men kan ook een winterstek enten en in de zomer stekken nemen van de plant.
Zaai de zaden oppervlakkig.
De genoemde soorten zijn bij ons in de volle grond winterhard. Mocht het langdurig harder vriezen dan -15°C is het verstandig om de plant onderaan de stam af te dekken of in te pakken. Jonge Lagerstroemia minstens tot 4 jaar ’s winters beschermen en liefst planten in de lente.
Geert Devriese verkoopt in Wingene (België) meer dan 150 verschillende Lagerstroemia soorten en heeft hiermee het grootste assortiment Lagerstroemia van Europa. Bekijk zijn assortiment op deze pagina
In het voorjaar van 2017 heb ik twee nieuwe Lagerstroemias gekocht bij Lagerstroemia.be in België, namenlijk Lagerstroemia carolien en Lagerstroemia eveline.