Elegia tectorum (Restionaceae)
Elegia tectorum is een zeer aantrekkelijke tuinplant en wordt in Zuid-Afrika veel gebruikt voor rietendaken. De stengels van de plant kunnen uiterlijk 1 – 1.5 meter hoog worden en de plant kan zich tot 2-3 spreiden. Zoals alle leden van de Restio-familie heeft Elegia tectorum mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten. De bloemen zijn klein en worden gedragen in samengestelde los vertakte bloeiwijzen. Vrouwelijke bloemen worden beschermd door goudbruine schutbladen.
Verspreiding en leefgebied
In de natuur worden restios meestal gevonden in de fynbosregio van de West-Kaap, waar ze voorkomen samen met proteas, ericas en andere fynbos-soorten.
Elegia tectorum komt van nature voor in moerassen en sijpelt op diep zand in de West- en Oost-Kaap, van Clanwilliam tot Port Elizabeth.
De naam
De naam elegia komt van het Latijnse elegia, wat klaaglied betekent, terwijl de soortnaam komt van het Latijnse tectorum dat ‘dakbedekking‘ betekent, verwijzend naar het feit dat deze soort is gebruikt om rietmateriaal te leveren. Deze soort stond voorheen bekend als Chondropetalum tectorum, maar recente DNA-analyses toonden aan dat alle soorten Chondropetalum eigenlijk tot het geslacht Elegia behoren.
In Zuid-Afrika wordt de plant ook vaak Kaapse rietriet genoemd. Het Kaapse rietriet behoort tot de Restionaceae familie en wordt ook wel restios genoemd.
Toepassingen
Deze soort wordt in Zuid-Afrika al lang gebruikt als riet, maar tegenwoordig wordt de plant Thamnochortus insignis vaker wordt gebruikt.
Het Kaapse rietriet is ook uitstekend geschikt voor snijbloemenarrangementen.
Verzorging:
De belangrijkste vereisten voor het succesvol kweken van restios zijn volle zon, een goed doorlatende grond en veel luchtbeweging.
De plant groeit vaak in de buurt van water, daarom denk ik dat deze plant in de zomermaanden wel van een beetje extra water houdt, maar als ze eenmaal gesetteld zijn, moet de plant kunnen overleven met heel weinig water.
Je kan de plant organische mestvoeding geven in het voorjaar of in de zomer. Nog even een kanttekening bij deze plant, je kan de plant niet kan inkorten. Wanneer de stelen worden ingekort om de hoogte te verkleinen, sterven ze langzaam af en worden er slechts een paar jonge stelen geproduceerd. Deze planten zien er nooit meer goed uit en gaan binnen twee tot drie jaar dood.
Het enige noodzakelijke onderhoud is het verwijderen van de buitenste laag bruine en rottende halmen.
Vermeerderen:
Het beste is om deze plant te kweken uit zaad, omdat het zaad heel erg fijn is, moet het voorzichtig worden behandeld. Onderzoekers van het National Botanical Institute, nu het ‘South African National Biodiversity Institute’, hebben ontdekt dat behandeling met rook de kiemkracht van deze en vele andere soorten Restionaceae enorm verhoogt.
Winterhard:
De plant moet winterhard zijn, maar toch is het raadzaam om de plant in een lange koude winter af te dekken.
Verkrijgbaarheid:
Deze plant is onder andere te koop bij Gardenpalms te Erica
Update:
De twee kleine zaailingen zijn in de winter doodgegaan en daarom heb ik maar een groter exemplaar gekocht die sinds het voorjaar van 2019 in de tuin staat.