Jaren geleden zijn wij bij kwekerij Pieter Zwijnenburg Jr in Boskoop geweest. Wij kwamen daar bijna elk jaar voor zeldzame, exotische planten.
Het was steeds meer dan twee uur rijden, maar het was elke keer de trip, meer dan de moeite waard.
Ik vroeg toen de eigenaar ‘Pieter’, om een Eucryphia, afkomstig uit Nieuw Zeeland, de exacte soort weet ik niet meer. Pieter zei toen: ‘Eucryphia?, is goed, maar dan geef ik je wel de soort uit Chili want die is veel winterharder, dan die uit Nieuw-Zeeland.’ Nou winterhard is de Eucryphia glutinosa uit Chili zeker, want deze plant staat nu al meer dan tien jaar bij ons in de tuin en heeft nog nooit enige vorm van schade gehad.
Eucryphia is een geslacht van sierbomen en struiken dat behoort tot de familie Cunoniaceae. Deze groenblijvende planten worden gewaardeerd om hun prachtige bloemen, vaak vergeleken met camelia’s, en hun sierlijke, glanzende bladeren.
Eucryphia komt van nature voor in Zuid-Amerika (Chili en Argentinië) en in Australië. In Chili wordt de plant vooral gevonden in vochtige, gematigde bossen langs de kust en in de Andes-voorgebieden. De Australische soorten groeien voornamelijk in de vochtige regenwouden van Tasmanië en Zuidoost-Australië.
Eucryphia lucida uit Australie die bij ons vermoedelijk niet winterhard zal zijn
Deze planten geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond en een gematigd klimaat. Ze groeien vaak in bossen met een constante aanvoer van water en profiteren van schaduwrijke omstandigheden, vooral in de jongere stadia van hun groei. Hun habitat varieert van laaglandbossen tot hogere bergachtige gebieden, afhankelijk van de soort.
Eucryphia’s zijn groenblijvende bomen of struiken die tot 20 meter hoog kunnen worden, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. De bladeren zijn meestal glanzend groen en kunnen zowel enkelvoudig als samengesteld zijn, afhankelijk van de soort. De bloemen zijn de meest opvallende eigenschap van deze planten. Ze verschijnen in de late zomer tot herfst en zijn meestal wit of crèmewit, met een diameter van ongeveer 6 cm. Ze trekken bijen en andere bestuivers aan vanwege hun geurige nectar en stuifmeel.
Een bekend kenmerk van Eucryphia is de lange bloeiperiode, die een waardevolle aanvulling kan zijn op de sierwaarde van een tuin in de late zomer.
Eucryphia cordifolia (Chili):
Eucryphia glutinosa (Chili):
Eucryphia lucida (Australië, Tasmanië):
Eucryphia milliganii (Tasmanië):
Eucryphia moorei (Australië):
Eucryphia wilkiei (Australië):
Eucryphia jinksii (Australië):
Je moet deze plant behandelen als een Camellia, de plant verlangt een beschutte standplaats met de wortels in de schaduw en vochtige grond.
Ik zou deze plant zetten in de half schaduw en deze plant houdt niet van veel kalk in de grond.
Je kan stekken nemen van de nieuwe groei in juli.
Ideaal is stekken nemen van jonge planten in pot. Des te harder het hout des te moeilijker de stek zal wortelen.
De zaden aan de plant doen er 12 maand over om levensvatbaar te worden.
De zaad capsules aan de plant hebben een bruine of zwarte kleur.
Zaden kunnen gezaaid worden in het voorjaar en zijn waarschijnlijk geen koude stratificatie nodig.
Deze plant is volledig winterhard bij ons in Drenthe en heeft nog nooit schade gehad.
Deze plant heb ik gekocht bij Pieter Zwijnenburg Jr
De Eucryphia is de winter van 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 goed doorgekomen en volledig winterhard.
Update 06-08-2020
De plant is nog steeds winterhard bij ons in de tuin en heeft nog nooit schade gehad.