Fabiana imbricata: Een Bijzondere Bergplant
Jaren geleden schreef een Canadese kennis van mij, ‘je moet Fabiana imbricata eens proberen in de tuin’. Deze exotische plant afkomstig uit Chili, staat al tientallen jaren in DE Botanische tuin van Vancouver.
Hij heeft mij foto`s van deze plant laten zien en het was een joekel van een plant, die eenmaal in bloei erg indrukwekkend was om te zien. Toentertijd kon ik deze plant nergens kopen in Nederland en mijn kennis was zo vriendelijk om mij een klein plantje op te sturen.
Uiterlijke Kenmerken
De struik groeit tot een hoogte van 1,5 tot 2 meter en heeft een dicht, wintergroen bladerdak van naaldachtige bladeren. In de lente en vroege zomer produceert Fabiana imbricata ‘Violacea’ talrijke kleine, klokvormige bloemen in een zachte paarse tint. Dit geeft de plant een delicate maar opvallende verschijning, waardoor hij veel wordt gewaardeerd in tuinontwerpen.
Ecologische en Medicinale Waarde
Fabiana imbricata is niet alleen decoratief, maar heeft ook medicinale toepassingen in Zuid-Amerikaanse traditionele geneeskunde. Inheemse volkeren gebruikten delen van de plant als diureticum en om spijsverteringsproblemen te verlichten.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bepaalde verbindingen in de bladeren, zoals sesquiterpenen, een beschermend effect op de maag kunnen hebben(
Dit benadrukt de potentie van Fabiana imbricata als zowel een geneeskrachtige als sierplant.
Natuurlijke Omgeving en Groeiomstandigheden
Fabiana imbricata komt voor op hoogtes tussen 1.300 en 2.500 meter op de droge, rotsachtige hellingen van de Andes in Chili en Argentinië
De plant groeit daar in droge gebieden met lange periodes van droogte, vaak met temperaturen die flink kunnen dalen in de nacht. Deze aanpassing aan extreme groeiomstandigheden maakt de plant goed geschikt voor tuinen met weinig water en schraalere bodems. Fabiana imbricata is bovendien redelijk winterhard, wat haar overlevingskansen in koude klimaten vergroot, al kan extra bescherming in zeer strenge winters nodig zijn.
Fabiana imbricata in zijn natuurlijke omgeving
Gebruik in de Tuin
Mijn bevinding was dat Fabiana totaal geen moeite heeft met de Nederlandse winters en dus hier gewoon winterhard is, zonder enige vorm van bescherming. De bloemen trekken bestuivende insecten aan, zoals bijen en vlinders, waardoor de plant ook een ecologische bijdrage levert aan de biodiversiteit in de tuin. Als de plant eenmaal op zijn plek staat, verplaats hem dan niet, want daar kan hij blijkbaar niet tegen. De onze plant is toen doodgegaan en ik heb hem helaas nog niet kunnen vervangen.
Fabiana imbricata ergens in Zuid Amerika
Winterhard:
Deze plant is al jaren winterhard in de EH. Lohbrunner garden in Vancover, Canada.
Verkrijgbaarheid:
Deze exoot is nu te koop bij Naturalworld in Nederland.
Onze Fabiana imbricata ‘violacea’ in Schoonebeek
Update 15/11/2017
Als tuinman zult u het vast wel kennen dat bepaalde planten te dicht op elkaar groeien en dat de ene plant maar een ander plekje moet krijgen in de tuin, zodat hij meer de ruimte krijgt.
Dat had ik ook met deze plant, ik heb hem verplaatst in de tuin zodat hij alle ruimte had om mooi te groeien. Een maand later was de plant helemaal bruin geworden en was helaas dood gegaan.
Dus een wijze les met Fabiana is om gelijk een goede standplaats uit te zoeken waar hij genoeg ruimte heeft om te groeien.
Ik ga deze plant zeker nog een keer proberen omdat ik er van overtuigd ben dat hij winterhard bij ons is op een beschutte plek.