Fuchsia magellanica is van nature te vinden in de gematigde streken van Zuid-Amerika, met name in het zuiden van Chili en Argentinië, inclusief het gebied rond het Magelhaenskanaal, waar de plant ook zijn naam aan te danken heeft. Dit gebied staat bekend om zijn koele, vochtige klimaat met veel neerslag. De plant groeit daar vaak in de buurt van kustgebieden en vochtige bossen, maar ook langs de oevers van rivieren en beekjes, waar de grond rijk en goed doorlatend is.
De plant heeft een voorkeur voor koelere klimaten en vochtige omstandigheden, wat hem geschikt maakt voor gematigde streken, zoals we die ook in Europa zien.
In zijn natuurlijke habitat heeft Fuchsia magellanica niet alleen waarde als sierplant, maar ook als bron van voedsel en medicinale toepassingen. Hoewel de exacte traditionele toepassingen variëren per regio en cultuur, zijn er enkele interessante gebruiken die de plant heeft in zijn oorspronkelijke omgeving:
de eetbare besjes aan de Fuchsia
De kleine, donkere bessen die na de bloei verschijnen, zijn eetbaar. In Zuid-Amerika worden de bessen, die een licht zoete en enigszins scherpe smaak hebben, lokaal soms gegeten, al worden ze niet op grote schaal commercieel geteeld. Ze kunnen rauw worden gegeten of verwerkt in jam of desserts.
In sommige regio’s van Chili en Argentinië heeft Fuchsia magellanica een symbolische waarde. De opvallende bloemen worden soms geassocieerd met vrouwelijkheid, schoonheid en verfijning. In bepaalde gebieden worden de bloemen wel eens geplukt voor gebruik in traditionele ceremonies of feesten, hoewel de plant verder niet commercieel gekweekt wordt voor de bloemen.
De bloemen van Fuchsia magellanica worden in hun natuurlijke habitat vaak bestoven door kolibries, die zich aangetrokken voelen tot de felle kleuren van de bloemen en de nectar die ze produceren. In streken waar geen kolibries voorkomen, zoals Europa, worden de bloemen meestal door bijen en andere insecten bezocht, al is de natuurlijke kruisbestuiving door kolibries een fascinerend onderdeel van de levenscyclus van de plant.
De standplaats van Fuchsia magellanica dient zonnig te zijn, maar kan ook in de halfschaduw. Verder houdt de plant van een goede drainage en een luchtige grond.
Fuchsia magellanica is een makkelijk te stekken plant. Neem stekken van ongeveer 8 cm met ongeveer 4 blaadjes eraan. Maak een wond onderaan de stek en doop de stek in een stekgel of stekpoeder. Pot de stek op in een zaaimix en zet de stekken in een kasje of trek een plastic zak over de pot. De stekken kunnen binnen 2 weken wortelen.
In warme gebieden zal de plant bladhoudend zijn, maar bij ons in Nederland zal de plant in een koude winter tot aan de grond afsterven en in het voorjaar weer uitlopen vanuit de grond. De plant is geheel winterhard.
Esveld en heel veel andere kwekerijen.
Alhoewel het ook makkelijk is om deze Fuchsia te zaaien, heeft stekken de voorkeur als men de karakteristieke eigenschappen van de plant wilt behouden.
In het najaar van 2013 heb ik 3 Fuchsia magellanica planten in de tuin gezet en in een groepje bij elkaar gezet.
In 2019 heb ik de Fuchsia magellanica niet meer in de tuin. Door de vorst is de stam opengebarsten en de plant is niet meer teruggekomen vanuit de grond. Misschien is de plant niet volledig winterhard, u kunt er wel jaren plezier van hebben.