De Camellia kent zijn herkomst uit China, inmiddels zijn er al meer dan 2000 soorten beschreven, waaronder veel kruisingen.
Ik heb voor onze woning 3 camellia`s geplant in 2005 en 5 in 2010. Deze planten doen het, het beste in de halfschaduw en groeit graag op lichtzure grond.
Daarom heeft hij ook liever regenwater dan leidingwater omdat daar teveel kalk in zit. De Camellia is bij ons volledig winterhard en ze hebben hier nog nooit schade opgelopen.
Leuk feitje, de Latijnse naam is Camellia met dubbel L en de Nederlandse naam is camelia met 1 L.
Van de 3 soorten die ik geplant heb in 2005 weet ik helaas niet hoe ze heten, omdat ik de kaartjes niet meer heb. 20 maart 2010 heb ik de volgende 5 soorten aangeplant.
Diep rode bloemen. Compacte, opgaande groei. Bloemknophardheid is goed.
Zeer rijkbloeiende Camellia met kleine roosvormige roze bloemen. Nieuwe groei koperkleurig. Opgaande, zuilvormige groei waardoor deze Camellia zeer geschikt is als haag. Deze opgaande Camellia staat al vele jaren in de tuin van de Groene Prins in Steenwijkerwold en heeft ook daar bewezen goed winterhard te zijn. Bloemknophardheid is goed.
Prima Camellia met enkele witte bloem. Blad glanzend donkergroen. Groei open, opgaand. Middelvroege bloeier. Bloemknophardheid is goed
Opgaande struik met halfgevulde, zachtroze bloemen
Licht zure grond, meeste soorten doen het goed in de halfschaduw. Grond moet veel humus bevatten en doorlatend zijn. Na de bloei een kaliumrijke meststof toedienen. Niet teveel leidingwater geven, omdat daar teveel kalk inzit. Sommige soorten kunnen tegen de volle zon. Vaak wordt er geschreven dat een Camellia niet gesnoeid mag worden, maar dat is onzin.
Zie de Homepage van Ton Hannink over het stekken van de Camellia: link
Het schijnt moeilijk te zijn om aan zaden te komen, maar als u zaden heeft dan kunt u de volgende manier proberen: Gebruik verse zaden, week 24 uur in lauw water en zaai dan meteen. Zaden op kamertemperatuur houden. Je kunt ze ook 24 uur in 1000 ppm GA3 leggen dan komen ze vaak tussen 6-12 weken uit anders duurt het vaak langer.
De genoemde soorten op deze pagina zijn winterhard.
De Groeneprins
Esveld
Rein en Mark Bulk
Een leuke informatieve site over Camellia vindt u hier.