Acacia obliquinervia

acacia obliquinervia

Deze acacia staat ook bekend als de Mountain Hickory Wattle, is een veelzijdige boomsoort die inheems is in Australië. Deze wattle behoort tot de Fabaceae-familie, subfamilie Mimosoideae, en is populair vanwege zijn opvallende uiterlijk en robuuste eigenschappen. Hij komt voornamelijk voor in de zuidelijke delen van Nieuw-Zuid-Wales (NSW), het Australian Capital Territory (ACT) en Victoria en groeit daar op hoogtes van 500 tot 1700 meter. 

 

Beschrijving

Acacia obliquinervia kan uitgroeien tot een boom van 3 tot 15 meter hoog, afhankelijk van de omgeving. De bladeren, ook wel phylloden genoemd, zijn grijsachtig groen en variëren in lengte van 5 tot 17 cm en zijn smal tot omgekeerd lancetvormig. Deze wattle produceert felgele, bolvormige bloemen die in clusters groeien. De bloeiperiode loopt meestal van augustus tot december, waardoor hij een opvallende toevoeging is aan elke tuin.

 

Habitat en Verspreiding

acacua obliquinervia Acacia obliquinervia in het wild in Australie

Deze soort komt voor in droge tot vochtige sclerofylle bossen, vaak op zandsteenbodems. Hij groeit op hoogtes van 500 tot 1700 meter in de zuidelijke tablelands van NSW en in delen van Victoria. A. obliquinervia gedijt goed in goed doorlatende grond en geeft de voorkeur aan een omgeving met matige vochtigheid(

 

Voortplanting

De voortplanting van A. obliquinervia verloopt het best via geschaafde of ingeknipte zaden. De harde zaadhuid knip je in met een schaartje en daarna laat je de zaden voor een nacht weken in water. Zodra de zaden vocht opnemen, zullen ze opzwellen en daarna kan je de zaden stratificeren tussen vochtig keukenpapier in de koelkast, totdat de worteltjes verschijnen.

acacia obliquinervia Zaaddozen aan de acacia obliquinervia

 

Logische Rol en Behoud

Zoals veel Australische wattles is A. obliquinervia goed aangepast aan vuurgevoelige omgevingen. De zaden ontkiemen vaak na een brand, waardoor de soort zich gemakkelijk kan herstellen. De boom speelt ook een belangrijke rol in zijn natuurlijke omgeving door stikstof in de bodem vast te leggen. Ondanks zijn beperkte verspreidingsgebied loopt de soort momenteel geen gevaar op uitsterven.

 

Bloei

In 2017 zat onze Acacia obliquinervia voor het eerst vol met bloemknoppen. De daarop volgende jaren heeft de plant elk jaar schitterend gebloeid in februari tot maart. Zelfs temperaturen van -16C deerden de bloemknoppen niet. 

acacia obliquinervia

 

Verzorging:

Mijn ervaring is dat deze plant houdt van een plek op de halfschaduw met goede drainage. U kunt de plant het beste beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek wanneer de plant nog jong is. Op oudere leeftijd is de plant geen bescherming meer nodig.

Winterhard?

In de winter van 2016/2017 kwamen wij erachter dat deze Acacia behoorlijk wat vorst verdraagt, het was deze winter een paar keer gevoelstemperatuur van -16C, maar er was er geen dood blaadjes te bespeuren na de winter en ook alle bloemknoppen zijn door de winter gekomen. Des te meer een teken dat Acacia obliquinvervia uitermate geschikt is voor het klimaat in de Benelux.

Waar te koop?

Ik heb op internet deze bomen wel eens te koop gezien in Frankrijk en Engeland, anders is zelf zaaien de beste manier om eraan te komen.

2022 Update:

Helaas is de obliquinervia in 2021 doodgegaan. Het was hier in de winter -16C en er lag veel sneeuw. Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn, want in eerdere jaren, kwam deze boom ook door -16C. Maar wij hebben voor die tijd zacht weer gehad, en vermoedelijk is de sappenstroom opgang gekomen. Dan is de plant heel kwetsbaar als het toch nog winter wordt. Gelukkig heb ik alweer een nieuwe gezaaid die ik in het voorjaar in de tuin zet.

Hieronder foto`s van onze Acacia obliquinervia door de jaren heen

acacia obliquinervia
2012
acacia obliquinervia
2013
acicia obliquinervia
2017
acacia obliquinervia
2020
acacia obliquinervia
2020
acacia obliquinervia
2020
Translate »