abutilon hot lava
Abutilon hot lava in Schoonebeek
abutilon hot lava

De Abutilon: Een kleurrijke Aanwinst voor de Tuin

De Abutilon, ook wel bekend als fluweelblad of Chinese lantaarn, is een geslacht van bloeiende planten dat behoort tot de Malvaceae-familie. Dit geslacht omvat meer dan 200 soorten, variërend van kleine struiken tot grotere bomen. De Abutilon wordt vooral gewaardeerd om zijn klokvormige bloemen in levendige kleuren, variërend van geel en oranje tot rood en roze.

Hoewel de meeste Abutilon-soorten afkomstig zijn uit tropische en subtropische regio’s, zijn er ook enkele soorten en hybriden die winterhard zijn en het goed doen in Noordwest-Europa. Ik dacht altijd dat de Abutilon veel te tropisch was voor Nederland, maar ik ben jaren geleden op het spoor gekomen van twee soorten die hier moeiteloos door de winter komen bij ons in Schoonebeek. Ik vermoed dat er wel meer soorten zijn die hier een kans maken, dus als u een andere Abutilon soort in de tuin hebt die bij u probleemloos door de winter komt, geef het graag aan mij door.

abutilon abutilon ‘Hot Lava’

 

Oorsprong en Kenmerken van de Abutilon

De meeste Abutilon-soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar je vindt ze ook in delen van Centraal-Amerika en Australië. De planten groeien voornamelijk in zonnige, warme klimaten en staan bekend om hun snelle groei en langdurige bloeiperiode. De bloemen, die vaak op kleine lantaarns lijken, trekken bijen en vlinders aan, wat ze ideaal maakt voor tuinen die gericht zijn op biodiversiteit.

 

Winterharde Abutilon-soorten voor Noordwest-Europa

Hoewel de meeste Abutilon-soorten van nature niet goed bestand zijn tegen kou, zijn de volgende Abutilon soorten zijn winterhard bij ons

Abutilon ‘Hot Lava’

Abutilon x suntense

 

abutilon hot lava abutilon hot lava in Schoonebeek

 

Verzorging en Tips voor Winterhardheid

Voor het succesvol kweken van Abutilon in Noordwest-Europa, vooral de minder winterharde soorten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun verzorging, vooral tijdens de wintermaanden.

Beschutte locatie: Plant Abutilon op een plek die beschermd is tegen koude wind, zoals tegen een zuidmuur of in een hoek van de tuin waar het warmer blijft.

Bodem en drainage: Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is. Staande water en bevriezing van de wortels kunnen fataal zijn voor deze planten.

Winterbescherming: Onze soorten bescherm ik nooit in de winter

Snoeien: Abutilon-planten kunnen in het voorjaar gesnoeid worden om een mooie, compacte vorm te behouden en om de bloei te bevorderen.

abutilon x suntense

abutilon x suntense in Schoonebeek

Translate »