Acacia pataczekii

Acacia.pataczekii

Deze Acacia wordt in Tasmanië ook ´Wally´s Wattle´ genoemd. De plant is vernoemd naar de Poolse boswachter Wolfgang (Wally) Pataczek, die hem in 1972 ontdekt heeft.

Deze soort kan redelijk wat vorst verdragen, maar in praktijk vind ik de winterhardheid van onze pataczekii tegenvallen. Maar misschien moet onze plant eerste wat groter worden, zodat hij beter is opgewassen tegen een koude winter. Volgens de literatuur heeft deze soort in Portland (Amerika) -18C doorstaan in een koude winter. De plant kan in zijn natuurlijke omgeving 7.5 tot 10,5 meter hoog worden.

Verzorging:

Halfschaduw met de wortels in de schaduw. Indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.

 

Vermeerderen:

De plant is te vermeerderen uit stek, maar zaaien is veel makkelijker.

 

Winterhard:

Elke winter heeft de pataczekkii hier bladschade, maar hersteld wel heel snel in het voorjaar.

Maar volgens de literatuur is dit één van de meest winterharde Acacia soorten, samen met Acacia obliquinervia, Acacia rubida en Acacia alpina

 

Verkrijgbaarheid:

Deze plant is soms te koop in Engeland onder andere bij Panglobal Plants 

 

acacia pataczekii Onze Acacia pataczekii in Schoonebeek

2020 Update:

Sinds het najaar van 2018 staat  er twee Acacia pataczekkii`s bij ons in de tuin en ze komen zo langzamerhand goed aan de groei. Ik denk dat beide exemplaren nu ongeveer anderhalf meter hoog zijn.

 

2022 Update:

Er staat momenteel nog maar één pataczekkii bij ons in de tuin, de plant is iets van twee meter hoog.

 

2023 Update:

Helaas is de plant doodgegaan deze winter en heb ik geen Acacia pataczekii meer in de tuin staan. Misschien zijn er selecties die beter winterhard zijn, maar deze was het in ieder geval niet. De plant had elke winter veel schade, herstelde wel weer mooi in de zomer. Maar is naar mijn mening niet geschikt voor het klimaat van Nederland

 

 

 

 

 

Terug naar de Acacia pagina

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »