is een inheemse struik uit Australië, behorend tot de Fabaceae familie, onderfamilie Mimosoideae. Deze soort komt veel voor in het zuidoosten van Australië, met name in Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Tasmanië en het Australian Capital Territory. Hij groeit voornamelijk in droge sclerofylbossen en -wouden, vaak op granietrijke bodems, van laaglandgebieden tot bergachtige streken. Acacia siculiformis groeit voornamelijk op hoogtes tussen 600 en 1500 meter, vooral in bergachtige gebieden van Nieuw-Zuid-Wales, Victoria en Tasmanië. De plant komt voor in open bossen en rotsachtige gebieden, vaak in de buurt van waterlopen. Deze acacia gedijt goed in zowel zanderige als granietachtige bodems, wat typisch is voor droge sclerofylbossen. De jaarlijkse neerslag in de gebieden waar Acacia siculiformis groeit, varieert van 600 tot 1200 mm, afhankelijk van de exacte locatie. De plant groeit vaak in omgevingen met een gemiddelde tot lage regenval, en hij kan langere droge periodes goed doorstaan.
Wat betreft temperaturen, de zomers in zijn natuurlijke leefomgeving kunnen oplopen tot ongeveer 30°C, terwijl de winters aanzienlijk koeler zijn, met temperaturen die tot -7°C kunnen dalen. De soort is goed bestand tegen vorst en extreme kou. Ik heb deze plant zelf gezaaid en in 2022 in de tuin gezet. De plant bloeide voor het eerst in maart 2023 bij ons in de tuin in Schoonebeek.
Acacia siculiformis groeit meestal tot een hoogte van 2 à 3 meter en vormt een dichte, opgaande struik. De plant is vooral bekend om zijn karakteristieke, dolkvormige phyllodia (aangepaste bladeren), die stijf en ongeveer 1 tot 3,5 cm lang zijn. Deze phyllodia helpen de plant bij het vasthouden van water, een belangrijke aanpassing aan droge
De dolkacacia groeit in verspreide populaties op de tafellanden van Nieuw-Zuid-Wales, van het noorden rond Glen Innes en Walcha tot het zuiden nabij Gundagai. Ook komt hij voor in de noordoostelijke hooglanden van Victoria en delen van Tasmanië, waar hij als zeldzaam wordt beschouwd en onder druk staat door habitatverlies.
In de meeste staten is Acacia siculiformis stabiel, maar in Tasmanië wordt hij als ‘zeldzaam’ geclassificeerd, waar de populaties versnipperd en kwetsbaar zijn. Deze veelzijdige soort is een goed voorbeeld van de aanpassingsmogelijkheden van de Australische flora en biedt zowel ecologische voordelen als sierwaarde.
Onze plant staat in zandgrond op het zuiden met de hele dag zon. Ik denk dat een goede drainage erg belangrijk is
Zaaien is de beste manier om de plant te vermeerderen.
De plant heeft geen schade opgelopen in de winter van 2022 en de winter van 2023. Maar het is in beide winters nog niet echt heel koud geweest, dus het is nog even afwachten totdat we een keer een hele koude winter krijgen.
Deze plant is niet in Nederland te koop, maar wel in Frankrijk.
Eigen fotos van mijn plant volgen nog.