De Acacia dealbata subalpina

acacia dealbata subalpina Acacia dealbata subalpina in een tuin in Belgie

Acacia dealbata subsp. subalpina, ook wel bekend als de subalpiene mimosa of zilveracacia, is een ondersoort van de Acacia dealbata, een snelgroeiende, groenblijvende boom die vooral inheems is in de gematigde regio’s van Zuidoost-Australië. Deze ondersoort groeit specifiek in de subalpiene gebieden, wat hem een bijzondere ecologische niche geeft.

Acacia dealbata subsp. subalpina komt voor in de zuidoostelijke regio’s van Australië, met name in de staten Victoria en Nieuw-Zuid-Wales. Deze ondersoort is aangepast aan subalpiene klimaten en groeit in de hogere bergachtige gebieden van deze staten.

Hoogtes

acacia dealbata subalpina acacia dealbata subalpina in het wild in Australie

De subalpina mimosa groeit voornamelijk op hoogtes tussen 900 en 1.500 meter boven zeeniveau. In dit soort subalpiene zones ervaart de boom koude winters met sneeuwval en vorst, evenals milde zomers. De meest voorkomende groeigebieden zijn: De Australische Alpen in Victoria en Nieuw-Zuid-Wales, Snowy Mountains (Nieuw-Zuid-Wales), Alpine National Park (Victoria). Deze acacia groeit daar vaak samen met andere Australische planten zoals

Eucalyptus pauciflora, Eucalyptus delegatensis, Grevillea victoriae, Leptospermum myrtifolium, Daviesia mimosoides, Themeda triandra, Lomatia myricoides, Polystichum proliferum , Callistemon pityoides, Casuarina cunninghamiana, Epacris gunnii

Deze regio’s bieden de ideale omstandigheden voor de subalpina, met stenige bodems, goed doorlatende grond, en een klimaat dat koude winters en gematigde zomers biedt.

 

Kenmerken

Acacia dealbata subsp. subalpina is te herkennen aan zijn sierlijke, varenachtige bladeren die een zilvergrijze kleur hebben. De bladeren bestaan uit vele kleine deelblaadjes, wat de boom een fijn bladstructuur geeft. De boom kan een hoogte van 10 tot 20 meter bereiken en heeft een slanke, vaak sierlijk vertakte stam.

acacia dealbata subalpina Hier kunt u zien dat het blad van de subalpina blauw blad heeft.

 

De bloei van de subalpiene mimosa vindt plaats in de late winter tot het vroege voorjaar, waarbij de boom overvloedig bloeit met trossen van felgele, bolvormige bloemen. Deze bloemen hebben een sterk geurend aroma en trekken veel bestuivers aan, waaronder bijen.

 

Groeiplaats en Klimaat

Deze ondersoort komt voor in hoger gelegen gebieden, waar het klimaat koeler en natter is dan in de lagergelegen gebieden waar de gewone Acacia dealbata groeit. Acacia dealbata subsp. subalpina is aangepast aan de koudere omstandigheden en is winterharder dan de typische soort. In zijn natuurlijke habitat groeit hij op stenige, goed doorlatende bodems en kan hij goed omgaan met de droogte die vaak gepaard gaat met alpiene of subalpiene klimaten.

Verzorging:

Volle zon, indien mogelijk een standplaats die de plant beschermt tegen de uitdrogende oostenwind, goede drainage.

 

Vermeerderen:

De plant is te vermeerderen uit stek, maar dat schijnt niet makkelijk te zijn en zaaien is veel makkelijker.

 

Winterhard:

In de winter van 2016/2017 is de plant grotendeels afgestorven tot aan de grond. Alleen in de eerste 40 cm zit nog leven. Grotere planten hebben het in Nederland en België wel overleefd, dus misschien was het gewoon pech omdat onze plant nog niet zo oud was.

Ik ben van mening dat als je liever op zeker wilt spelen, je beter de Acacia obliquinervia kan planten in tuin, want de onze Acacia obliquinervia is hier volledig winterhard. Een andere optie is de Acacia alpina, deze is ook volledig winterhard, maar blijft wel veel kleiner en is meer een bodembedekker.


Verkrijgbaarheid:

Deze plant is soms te koop in Engeland, beter en veel makkelijker is om de plant zelf te kweken uit zaad. Zaden kunt u bijvoorbeeld kopen bij NindethanaMilligan Seeds 


2018 Update:

De winter van 2017/2018 was toch veel te veel voor deze Acacia. De plant is tot de grond afgestorven, maar in het voorjaar wel weer uitgelopen vanuit de stam en grond. Ik heb de plant toch maar uit de tuin gehaald.

Als het lukt met deze Acacia in de tuin heb je een van de mooiste Acacia soorten in de tuin staan, maar als je meer op zeker wilt spelen dan kan je in mijn ogen beter een Acacia obliquinervia of een Acacia rubida of Acacia pataczekii aanplanten. Deze twee soorten verdragen meer vorst dan de subalpina. Een Acacia alpina kan natuurlijk ook, maar dat wordt geen boom en is een bodembedekker

 

 

Terug naar de Acacia pagina

 

 

 

 

Terug naar de Australische planten pagina

Translate »