* uit de tuin gehaald ivm herinrichting *
Aristotelia chilensis, beter bekend als Maqui, is een struik die voornamelijk voorkomt in het zuiden van Chili en Argentinië. Deze plant heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de uitzonderlijk krachtige antioxidanten die in zijn bessen te vinden zijn. De kleine, donkerpaarse vruchten worden steeds populairder in de gezondheids- en voedingsindustrie vanwege hun potentieel positieve effecten op de gezondheid. In dit artikel verkennen we de botanische eigenschappen, gezondheidsvoordelen, en de culturele betekenis van deze bijzondere plant.
aristotelia chilensis ergens in een botanische tuin
Aristotelia chilensis behoort tot de Elaeocarpaceae-familie en is een inheemse plant van het gematigde regenwoud in Patagonië. De struik kan tot vijf meter hoog worden en bloeit met kleine witte of lichtroze bloemen. De vruchten, die in de herfst rijpen, zijn ronde, diep paarse bessen. Deze bessen worden al eeuwenlang door de Mapuche-indianen, een inheemse bevolkingsgroep uit Chili en Argentinië, gebruikt vanwege hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen.
De maqui-bessen worden traditioneel geconsumeerd door de lokale bevolking en zijn nu wereldwijd bekend vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten, vooral anthocyanen en polyfenolen. Deze verbindingen geven de bessen hun kenmerkende kleur en zijn in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen.
De belangrijkste reden voor de groeiende populariteit van Aristotelia chilensis is het uitzonderlijk hoge gehalte aan antioxidanten in de bessen. Antioxidanten spelen een cruciale rol in het beschermen van het lichaam tegen oxidatieve stress, die een belangrijke factor is in het verouderingsproces en de ontwikkeling van chronische ziekten zoals hartziekten en kanker.
De antioxidanten in maqui-bessen, vooral anthocyanen, zijn onderzocht vanwege hun ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen. Sommige studies suggereren dat de consumptie van maqui kan bijdragen aan:
Voor de Mapuche, een van de oudste inheemse groepen in Zuid-Amerika, is de maqui-bes meer dan een voedingsbron. De bessen worden al generaties lang gebruikt in rituelen en traditionele geneeskunde. Ze worden verondersteld de weerstand tegen ziektes te verhogen en het lichaam te versterken na ziekte of verwondingen. Maqui-bessen worden vaak gedroogd, tot sap verwerkt, of direct geconsumeerd.
In de Mapuche-cultuur staat de maqui-plant symbool voor kracht en uithoudingsvermogen, en wordt het beschouwd als een geschenk van de natuur dat het lichaam en de geest in balans houdt.
De toenemende wereldwijde vraag naar superfoods heeft ook de aandacht gevestigd op de commerciële waarde van maqui. De bessen worden vaak verwerkt tot poeder, capsules of sap, en zijn verkrijgbaar in natuurwinkels en online winkels over de hele wereld. Vanwege hun uitzonderlijk hoge ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity), een maat voor de antioxidantcapaciteit, worden maqui-producten gepromoot als een topkeuze voor mensen die hun gezondheid op natuurlijke wijze willen ondersteunen.
Deze plant is altijd winterhard gebleken bij ons in de tuin. Maar ik heb hem maar een keer uit de tuin gehaald, omdat ik iets anders op deze plek wou zetten. Ik tuinier met een beperkt stukje grond en dan moet je soms lastige keuzes maken.
planten kunt u kopen rein en mark https://kwekerijbulk.nl/ kwekerij
Ik heb deze plant gekweekt uit zaad dat ik besteld heb bij Chileflora in Chili in 2012. De zaden zijn hetzelfde jaar ontkiemd en in 2013 heb ik de plant in de tuin gezet en aangezien de totaal geen winter hebben gehad in 2013/2014 kan ik nog niet oordelen over de winterhardheid.
Een leuke verassing is dat ik erg veel bloemknoppen heb ontdekt in het voorjaar van 2014, dus ik hoop dat dit allemaal doorzet en dat we in het najaar eetbare bessen aan de plant hebben. Ik hou u op de hoogte.
Mijn zelf gezaaide aristotelia chilensis
Terug naar de Zuid-Amerikaanse planten pagina