De Cistus is een struik die endemisch is rondom de Middellandse zee en de Canarische eilanden, en er bestaan in totaal ongeveer 21 geregistreerde soorten.
Er zijn veel verschillende soorten cistus, sommige soorten zijn bodembedekkers en blijven dus vrij laag, anderen kunnen wel een hoogte bereiken van 2 1/5 meter.
Cistus is wintergroen en de bloemen hebben vijf papierachtige kroonblaadjes rond geelkleurige, uitstekende meeldraden. Deze bloemen blijven één, hoogstens twee dagen mooi, maar verschijnen in zulke grote aantallen over een periode van enkele weken, dat de relatief korte bloeitijd per bloem niet opvalt. Ook kent een aantal soorten een vrij goede en langdurige nabloei. Bloeikleuren zijn wit, roze en paars. Soms zijn de witte, roze of paarse bloembladen tegen de kroon aan voorzien van een donkere vlek, die rood tot zwart kan zijn
Het zijn warmteminnende planten die een open en zonnige standplaats vereisen. Cistus is naar mijn mening echt een aanwinst voor in de tuin. De meeste soorten zijn goed winterhard en zijn geen bescherming nodig in de winter. Cistus doet het goed op moeilijke plekken waar haast geen andere planten willen groeien, met name in hele arme bodems op een erg warme plek voelt deze plant zich helemaal thuis. Zo hadden wij voor ons huis een stuk met hele, hele arme zandgrond. Ik heb daar vijf Cistus plantjes neergezet en die doen het daar uitstekend.
Mooi donker groen smalblad, goed doorbloeiend. Wordt ongeveer 1.20 m hoog. Deze Cistus is in 2012 aangeplant en tot heden volledig winterhard bij ons in de tuin, zonder enige vorm van winterbescherming.
Kruising tussen Cistus populifolius en Cistus salviifolius. Wordt 80 cm hoog en bloeit wit met een geel hart
Nog geen ervaring met de winterhardheid. Omdat deze cistus in 2012 geplant is.
Maximale hoogte bedraagt 2.5 meter. Wordt beschouwd als de meest winterharde Cistus. Heeft een groot donkergroen blad wat zeer aromatisch is. Houd van neutrale tot licht-kalk houdende grond. Cistus corbariensis Kruising tussen Cistus populifolius en cistus salviifolius. Wordt 80 cm hoog en bloeit wit met een geel hart. Nog geen ervaring met de winterhardheid. Omdat deze cistus in 2012 geplant is.
30 cm hoog bij 30 cm breed, bloeit met roze bloemen die 3 tot 4 cm groot zijn. Gekocht in 2010 in België bij Aqua Botanica
Deze Cistus is in 2012 aangeplant en tot heden volledig winterhard bij ons in de tuin, zonder enige vorm van winterbescherming.
Wordt maar liefst 2.5 meter hoog en deze cistus heeft bloemen van 8.5 cm. Nog geen ervaring met de winterhardheid. Omdat deze cistus in 2012 geplant is.
Zeer sterke Cistus die uiteindelijk 2 meter hoog wordt bij 5 meter breed. Heeft zeer grote bloemen met een diameter van 8 cm. De bloemkleur is wit. Hij bloeit bij ons van mei tot juni. Update: 16/11/2018 Ivm met herindeling van de tuin, staat deze plant niet meer bij ons in de tuin
Dit is een laagblijvende soort die een hoogte kan bereiken van 30 cm bij 3 meter breed. Ovale grijsgroene bladeren, snel zeer breed uitgroeiend. De eerste bloeier van alle Cistussen. De bloemen hebben een diameter van 4.5 centimeter en hebben een roze kleur. Winterhard tot ongeveer -17C verdraagt neutrale of licht kalkhoudende grond.
Het is een kruising die ontstaan is in Zuid-Frankrijk tussen Cistus albidus en Cistus crispus. Grijsgroen blad met een gekrulde rand. Verdraag neutrale of licht-kalkhoudende grond. Hij bloeit met roze-paarse bloemen en heeft bloemen met een diameter van 5 centimeter. Hij wordt 40 centimeter hoog bij 1 meter breed.
Deze Cistus is in 2012 aangeplant en tot heden volledig winterhard bij ons in de tuin, zonder enige vorm van winterbescherming.
Deze Cistus is in 2012 aangeplant en tot heden volledig winterhard bij ons in de tuin, zonder enige vorm van winterbescherming.
De Cistus houd van een arme, stenige of zandige, droge bodem. Hij kan het best geplant worden van mei tot september.
Voeg geen organisch materiaal of mest van welke aard dan ook toe! Voeg royaal stenig zand (scherp zand) toe om de drainage te verbeteren.
De Cistus houdt ook niet van een mulch laag.
Cistus stekt erg makkelijk, neem halfverhoute stekken in de zomer of in de herfst van 8 tot 10 cm lang. Verwijder de onderste blaadjes en maak onderaan de stek een wond en doe dan een beetje stekgel of stekpoeder op de wond.
Stekken kunnen wortelen binnen 2 weken.
Zaden oppervlakkig zaaien.
Alle genoemde soorten op de volgende pagina zijn winterhard, behalve crispus, ladanifer en ‘Snow white’
Het grootste assortiment Cistus vindt u bij kwekerij Bastin
In 2012 heb ik aan het begin van onze inrit een border gemaakt met verschillende Cistus soorten.
Het idee erachter is om ze door elkaar heen te laten groeien dat we een soort haag krijgen.
Cistus ladanifer, Cistus crispus en Cistus x laxus ‘Snow White’ zijn helaas niet door de winter gekomen en in mijn ogen niet betrouwbaar winterhard.