*** Ik heb in de loop der jaren wel 4 of 5 keer deze soort geprobeerd, maar ik krijg hem niet door de winter ***
Drimys winteri, ook bekend als Canelo of Winter’s bark, komt van nature voor in de gematigde regenwouden van Zuid-Amerika, voornamelijk in Chili en Argentinië. Hij groeit op hoogtes tot 1600 meter, in een vochtig en gematigd klimaat. In zijn natuurlijke habitat, zoals op het eiland Chiloé en in de zuidelijke regenwouden, wordt de boom blootgesteld aan gematigde temperaturen met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperaturen in deze gebieden variëren tussen -5°C en 15°C, afhankelijk van het seizoen.
heeft lancetvormige bladeren die tot 20 cm lang kunnen worden. De bovenkant van de bladeren is glanzend donkergroen, terwijl de onderkant een lichtere, bijna witte kleur heeft. De boom produceert witte bloemen met opvallende gele meeldraden. Deze bloemen verspreiden een geur die doet denken aan jasmijn, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de boom in tuinen en landschappen. Na de bloei vormen zich kleine, ronde, blauwzwarte bessen.
Drimys winteri was een van de eerste bekende bronnen van vitamine C, vooral vanwege de hoge concentratie in de schors. Deze schors werd historisch gebruikt om scheurbuik te bestrijden. In Argentinië wordt de schors ook als vervanging voor peper gebruikt vanwege de scherpe, pittige smaak.
De boom heeft een voorkeur voor goed doorlatende, vochtige grond die rijk is aan organisch materiaal. Zure tot neutrale grond is het meest geschikt. Drimys winteri houdt van vochtige omstandigheden en gedijt goed in halfschaduw tot volle schaduw, hoewel hij ook wat zon kan verdragen als de bodem voldoende vochtig blijft
In de winter kan de Drimys winteri temperaturen tot ongeveer -10°C verdragen, en in extreme gevallen kan hij mogelijk lagere temperaturen, zoals -15°C, doorstaan, vooral in zijn zuidelijke verspreidingsgebied.
Ik zou graag wat positiefs melden over Drimys winteri, maar mijn ervaring is dat deze plant helaas niet winterhard is, in het oosten van Nederland.
De winters van 2011, 2012 en 2013 waren te streng voor Drimys winteri, Drimys winteri var chilensis en Drimys winteri var andina.
H.Kolster, Esveld en Rein en Mark Bulk
2010-2011
Helaas is onze Drimys winteri niet goed door de winter gekomen en heb ik de plant uit de tuin gehaald en vervangen voor een Drimys winteri var. Chilensis.
Het schijnt dat de Drimys var. chilensis meer vorst verdraagt dan de gewone Drimys winteri. De Drimys winteri was wel weer uitgelopen aan de voet, maar ik heb hem toch maar uit de tuin gehaald.
2011-2012
Helaas is de Drimys winter var. chilensis ook niet goed door de winter gekomen en heb ik de plant maar uit de tuin gehaald.
2012-2013
In 2012 heb ik een Drimys winteri var. andina aangeplant die volgens de literatuur de meest winterharde moet zijn.
Helaas heeft de plant het niet gered na de winter van 2012/2013. Eigenlijk was de plant nog niet groot genoeg om uit te planten en daarom kan ik nog niet goed oordelen over Drimys winter var. andina als niet winterhard.
Al met al blijft het met Drimys een moeilijk verhaal. De planten verdragen zeker veel vorst, maar ze hebben problemen met diepe vorst en de bladeren kunnen makkelijk verdrogen door de uitdrogende oostenwind.
In België bij kwekerij Auqua botanica staat buiten een joekel van een Drimys winteri, dus als het voor sommige soorten niet wil in het oosten van Nederland dan wil dat nog niks zeggen over het Westen van België of bijvoorbeeld in een stadstuin.