Ficus carica is inheems in het Midden-Oosten en West-Azië en wordt vandaag de dag veel gekweekt om zijn sierwaarde en om het lekkere fruit natuurlijk.
Het is een grote struik of bladverliezende boom die uiteindelijk 7 tot 10 meter hoog kan worden. De bladeren zijn 12 tot 25 cm lang en 10 tot 18 cm breed.
In zijn natuurlijke omgeving zorgt de wesp Blastophaga psenes voor de bestuiving van de vruchten. Bij ons in Nederland worden vijgenboom soorten geteeld, die zonder bestuiving vruchten kunnen vormen, zogenaamde arthenocarpe variëteiten.
Oudere bomen kunnen een aanzienlijke omvang bereiken en vormen een grote dichte schaduwboom. De zaden van de boom worden verspreid door vogels die de zaden in hun uitwerpselen verstrooien.
Wij hebben de cultivar Ficus carica ‘Brown Turkey’ in de tuin en die heeft bruinrode vruchten
Vijgenbomen groeien bij ons het best in lichte, voedselarme grond en deze planten houden niet van natte voeten, dus zorg voor een goede drainage.
In arme en drogere grond, groeit de vijgenboom trager en is de plant beter afgehard (verhout) en overleeft hij de winters ook veel makkelijker.
Bovendien zal hij in wat armere grond (mits toegift van kali ) ook meer vruchten ontwikkelen en minder zijn energie in bladproductie (vegetatieve groei ) gaan stoppen.(Bron kwekerijennederland.nl)
Neem verhoute stekken 2 tot 3 jaar oud en stek deze met bodemverwarming op een temperatuur van 24C.
Het gebruik van Iba zal de wortelgroei versnellen.
Stekken heeft de voorkeur, maar het is mogelijk om zaden van gedroogde vijgen te zaaien op bijvoorbeeld veenmos in een zigbag en het kan ongeveer een paar weken tot enkele maanden duren voordat de zaden ontkiemen.
Ficus carcia is winterhard in Nederland.
In 2013 heb ik onze vijgenboom uit de tuin gehaald, omdat ik de tuin anders ga indelen en goed rekening moet houden met de beschikbare ruimte.
Zodra er weer (veel) ruimte vrijkomt ben ik wel weer van plan om een vijgenboom in de tuin te zetten.
De soort Ficus carica ‘Bornholms Diamant’ schijnt de best vruchtdragende soort te zijn.