Kunzea is inheems in Australië en Nieuw Zeeland en de meeste soorten komen uit het Zuid-Westen van Australië. Ze lijken qua uiterlijk op de Callistemon, maar verschilt in de rangschikking van de meeldraden. Kunzea is vernoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Gustav Kunze. Er bestaan 40 geaccepteerde Kunzea soorten en de plant is er als kleine/middelgroot of grote struik of kleine boom. De bladeren zijn meestal klein en zeer aromatisch, wanneer je hem snoeit wordt hij voller en dat komt de bloei ten goede en een gestekte Kunzea kan al na 1 of 2 jaar bloeien. De plant behoord tot de Myrtaceae familie en dat is de zelfde familie als waar bijvoorbeeld de Callistemon en Eucalyptus toebehoord
Deze bodembedekkende Kunzea groeit van nature op ‘Big Badja Hill’, in het noord-oosten van Cooma (New South Wales). Het is een geregistreerde cultivar en de plant is in grote lijnen vergelijkbaar met K.capitata en deze bloeit met witte bloemen. Verzorging: Volle zon, arme grond en goede drainage. Stekken: Beide soorten zijn makkelijk te stekken, meestal heb je wortels in 2 tot 6 weken. Zaaien: De soort K. ‘Badja Carpet’ maakt zaad aan, K. muelleri maakt geen zaad aan. Winterhard: Beide planten zijn hier tot heden volledig winterhard.
Deze soort groeit hoog in de bergen van de staat Victoria en kan een uiteindelijke hoogte bereiken van iets meer dan 1 meter. De bloemkleur is geel. De plant houdt van neutraal tot zure grond die goed gedraineerd is deze soort wordt beschouwd als de meest winterharde Kunzea en heeft hier nog nooit schade gehad. Alleen het in bloei krijgen van deze soort is mij nog niet gelukt. Al onze K. muelleri plantjes stonden in kurkdroge zandgrond en ik vermoed dat een gebrek aan vocht er iets mee te maken heeft. In 2019 heb ik alle plantjes van deze soort verplant naar een ander stuk tuin bij onze woning. Dit stuk is voormalig bosgrond en het is ook goed vochthoudende grond, wat de groei en hopelijk de bloei, zeker ten goede zal komen.
Kunzea muelleri doet het goed op vochtvasthoudende grond in de halfschaduw of volle zon.
Kunzea ‘Badja Carpet’ groeit bij ons goed op de volle zon, in droge zandgrond.
Kunzea muelleri verdraagd meer vorst, dan Kunzea ‘Badja Carpet’. Als het echt goed koud en lang onder nul blijft is het wel aan te raden om beide planten te beschermen.
Kunzea ‘Badja Carpet’ is te koop bij kwekerij Esveld
Kunzea muelleri niet te koop in Nederland, maar voor de echte liefhebber ben ik bereid om stekjes af te staan.
Helaas is Kunzea ‘Badja Carpet’ dood gegaan in de tuin. Ik kwam op het idee om de plant een beter plekje te geven in de tuin, zodat hij meer opvalt. Maar het verplanten is blijkbaar niet goed gegaan, want een maand later was de plant dood.