Leptospermum is een plantengeslacht afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland bestaande uit groenblijvende heesters en kleine bomen.
Tea tree
De Engelse naam is ’tea tree’, maar de plant is echter niet verwant aan de echte theestruik “Camellia sinensis”. Deze naam is ontstaan door de ontdekkingsreiziger Cook, die de aromatische bladeren gebruikte om er een soort thee van te maken. Hij dacht dat deze bescherming gaf tegen scheurbuik.
Op dit moment (30-09-2024) heb ik de volgende Leptospermums in de tuin: namadgiensis, obovatum, grandifolium en rupestre en obovatum.
Door de jaren heen heb ik al redelijk wat Leptospermums uitgetest en zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de soort L. micromyrtus totaal niet winterhard is bij ons in de tuin. Ook de scoparium soorten zijn niet winterhard bij ons in de tuin.
Ik had wel een scoparium soort uit Nieuw Zeeland die dan weer wel winterhard was. Maar ik vond dat deze struik totaal geen sierwaarde heeft en heb hem maar uit de tuin gehaald. De plant groeide heel slungelachtig en had hele kleine blaadjes en onopvallende bloemen.
Namadgiensis
Persoonlijk vind ik de L. namadgiensis de mooiste soort. In 2009 heb ik deze soort gekregen als stek uit Amerika. De namadgiensis heeft wat grotere bloemen dan andere Leptospermums, ook is het blad wat groter dan de andere soorten die ik heb. Maar het mooiste van deze plant is de afschilverende stam; de stam schilfert elk jaar af zoals je dat ziet bij de Eucalyptus en dat ziet er echt heel bijzonder uit.
Winterhard
Omdat namadgiensis al tien jaar bij ons in de tuin staat en al heel wat koude winters voor zijn kiezen heeft gehad, beschouw ik hem als volledig winterhard hier. Want echt schade heeft deze plant nog nooit gehad, misschien een keer wat bruine blaadjes na de winter, maar dat is het dan ook.
De onderstaande Leptospermum soorten hebben wij in de tuin staan, klik op de foto voor een artikel over de verschillende soorten