Nerium oleander is een groenblijvende struik of kleine boom die twee tot zes meter hoog kan worden en endemisch is in een zeer groot gebied.
De plant komt voor rondom het Middellandse Zeegebied, maar ook in Zuid-Azië zover als de provincie Yunnan, tot een zeer beperkt gedeelte in de Sahara.
De bloemen van de Oleander zijn ingedeeld in trossen en kunnen verscheidene kleuren aannemen en ze kunnen enkelvoudig samengesteld of dubbel meervoudig zijn.
Heden zijn er meer dan 400 cultivars benoemd en de meest voorkomende bloemkleuren zijn rood, paars, roze of oranje en veel cultivars hebben ook dubbele bloemen.
De bladeren staan 2 aan 2 op de stengel ingeplant en zijn zeer smal met een lengte van 12 cm. Het blad voelt zacht, dik, leerachtig aan en is lancetvormig.
De 2 soorten die de meeste vorst verdragen zijn volgens het internet zijn ‘Villa Romaine’ en ‘Atlas’. Daarvan heb ik er in 2007 4 geplant, maar helaas is het mij niet gelukt om deze door de winter te krijgen.
Volle zon, misschien een plek voor een zuidmuur, goede drainage en zeer goed beschermen in de winter.
De Nerium oleander stekt erg makkelijk en kan zelfs op water gestekt worden. Het beste werkt om een stek te nemen van tussen de 5 en 10 cm, met enkele blaadjes aan de stek.
Maak een wond onderaan de stek en doop de stek in een stekgel of doe stekpoeder op de wond. De stekken kunnen binnen 2 weken wortelen. Let op dat alle delen van de Oleander erg giftig zijn.
De zaden ligt bedekken met aarde.
Maximaal iets van -15C, dus de planten zijn veel bescherming nodig in de winter.
Villa romaine en de Alas Oleander zijn te koop bij kwekerij Jardins du monde in België.
Omdat de planten niet door de winter kan krijgen heb ik geen Oleanders meer in de tuin. Maar als het bij ons in de tuin niet wil met de Oleander, dan wil dat niet zeggen dat het bijvoorbeeld in de stad of aan de kust of in België niet wil.