Wereldwijd bestaan er ongeveer 200 verschillende Pittosporum soorten en het zijn allemaal groenblijvende planten. In het voorjaar of aan het begin van de zomer verschijnen roomkleurige of stervormige bloemen die aangenaam geurend zijn. Er bestaat vaak de indruk dat deze planten niet winterhard zijn bij ons, maar ik heb door de jaren heen toch redelijk wat soorten verzameld die behoorlijk wat vorst kunnen verdragen. Een van de eerste Pittosporum soorten die ik hier in de tuin had, was P. heterophylum ‘La Blanca’. Deze soort blijft vrij laag, is keihard, maar de bloei en geur van de bloemen valt tegen.
Pittosporum parvilimbum is hier in de winter van 2012/2013 met bescherming van vliesdoek ongeschonden door de winter gekomen. Maar deze plant is bij ons zo groot geworden, dat ik hem niet meer bescherm in de winter en deze plant staat er in 2020 nog steeds.
In 2013 heb ik een 3-tal Pittosporums besteld in Amerika en deze nieuwe soorten worden in het voorjaar van 2014 uitgeplant. De meest interessante en misschien ook de zeldzaamste soort is Pittosporum sahnianum. Deze Pittosporum moet volgens het internet de meest winterharde zijn en krijg USDA zone 6 toegewezen, ook de P. sahnianum staat in 2020 nog steeds in de tuin. Al met al is de Pittosporum echt een plant met perspectief en zeker het proberen waard. Hieronder vindt u een overzicht van alle Pittosporums die wij in de tuin hebben, en deze planten worden niet beschermd in de winter.
Deze Pittosporum groeit als een struik of tot een kleine boom. De plant heeft donkergroen glimmende blaadjes die wel 22 cm lang kunnen worden. De bloei vindt plaats in mei/jui en deze Pittosporum heeft behoefte aan volle zon in goed gedraineerde grond. Onze plant staat nu sinds 2016 bij ons in de volle grond. Wij hebben de soort geplant voor onze loods op het zuiden en hij staat in humusrijke zandgrond. Ik vind dit persoonlijk een geweldige plant. Het wordt op den duur echt een mooi klein boompje. Enig nadeel van deze plant is dat hij vroeg in het voorjaar uitloopt en het nieuwe blad erg gevoelig is voor nachtvorst. De plant komt er wel weer overheen, maar het is toch zonde dat de nieuwe groei vaak kapot gaat door nachtvorst in het voorjaar.
Deze Pittosporum is al sinds 2010 winterhard bij ons in de tuin. Groeit erg langzaam. Deze soort is keihard, maar bloei en de geur van de bloemen valt tegen.
Een hele sierlijke Pittosporum met blaadjes tot 20 cm lang en maar 2 cm breed. Deze plant moet minstens -15C aankunnen in de volle grond. Plant deze Pittosporum in de halfschaduw waar hij beschermt staat tegen de koude wind in de winter in goed gedraineerde vochtige grond. Helaas is deze plant dood gegaan. Ik heb de plant verplaatst in de tuin, maar daar is hij niet goed van herstelt.
Naar alle waarschijnlijkheid de meest winterharde ‘tobira’. Deze soort heb ik in 2013 besteld in de VS. Grote bladhoudende struik, die soms ook kan uitgroeien tot een boom. Deze soort is opgekweekt uit Koreaans zaad in het JC Raulston arboretum (South Carolina, Amerika). Heeft glimmend donkergroen rond blad en in het voorjaar sterk geurende bloemen. Eenmaal gesettled is deze plant goed opgewassen tegen droogte. Het is een USDA zone 7 plant.
Inheems in de Chineese provincie Guangxi. Zeer zeldzaam. Bloeit met gele bloemen. Heeft hier nog nooit schade gehad in de tuin. Goede bloeier en sterk geurende bloemen. Wij hebben een border gemaakt met deze plant. Er staan in totaal iets van 10 P. parvilumbum plantjes in en in 2020 is het al een mooi groot geheel geworden. De plant doet het nu zo goed, dat ik hem elk jaar moet snoeien.
Pittosporum sahnianum moet de meest winterharde Pittosporum zijn die er maar te krijgen is. Deze soort heb ik net zoals de andere drie soorten besteld in de VS in 2013. De soort is nu geplaatst in Pittosporum illicioides, maar Pittosporum sahnianum is toch anders, blijft kleiner en heeft breder blad. Als de plant geplaatst is in de volle zon heeft de plant behoefte aan extra water in de zomer. Is opgewassen tegen lichte schaduw en heeft behoefte aan een goed gedraineerde bodem. Het is een USDA zone 6B plant.
Elke Pittosporum heeft specifieke eisen. Sommige moeten op de volle zon en sommige soorten hebben liever halfschaduw of schaduw. De meeste soorten zijn ‘understory plants’. Lastig om dit correct te vertalen, maar het komt erop neer dat ze vaak in het bos groeien onder bomen en dus erg beschut staan en gefilterd zonlicht krijgen.
Halfverhoute topstek in de vroege zomer.
Pittosporum zaden ontkiemen over een langere periode. Het is raadzaam om de potjes met zaden drie tot vijf jaar te bewaren.
Tot dusver zijn bijna alle Pittosporums hier winterhard. Sommige variëteiten van tenuifolium zullen niet winterhard zijn en in het verleden is P. Tobira ‘cuneatum’ hier doodgegaan.
Oa. bij:
Esveld
Rein en Mark Bulk
H.Kolster