Deze soort was vroeger beter bekend als Podocarpus alpines is een conifeer die langzaam groeit tot een kleine boom of struik. In Australië groeit hij vaak over rotsen en wordt meestal 3 meter hoog en kan in uitzonderlijke gevallen 8 meter hoog worden.
De blaadjes zijn 15-25 mm lang bij 1,5 – 3 mm wijd en hebben meestal een donkergroene kleur.
In Nederland is hij volledig winterhard en zou zelfs temperaturen van –24c aankunnen. Wij hebben de soort ‘Blue Gem’ in de tuin, die blauwe bladeren heeft
Deze conifeer is afkomstig van het noordeneiland van Nieuw-Zeeland en het noordelijke deel van het zuidereiland.
Hij kan 30 meter hoog worden en een stam dikte krijgen van maar liefst 2 meter. De conifeer wordt ongeveer 800-1000 jaar oud, je er dus ook een poos plezier van.
Net zoals bij de Eucalyptus bladdert de schors af en heeft het een sierwaarde.
De grootste bekende levende Podocarpus totara, de Pouakani Boom, in de buurt van Pureora in de centrale Noordereiland is meer dan 35 meter hoog en heeft een stamdiameter van 4 meter op borsthoogte.
De Podocarpus totara bomen trekken voornamelijk inheemse vogels aan, die zaden van de boom verspreiden. Waaronder Kereru, Tuis, Bellbirds, Geel-bekroonde parkiet.
Het hout is hard, langdradig en zeer resistent tegen rot, vooral het kernhout . Vanwege de duurzaamheid, werd totara hout vaak gebruikt voor afrasteringspalen, vloer palen en spoorbielzen. Het wordt ook geroemd om zijn houtsnijwerk eigenschappen. Het was de primaire hout dat werd gebruikt door de Maori`s om waka kano`s te maken.
Ik heb helaas nog geen goede foto van onze plant, dus ik heb de foto hiernaast gebruikt om een idee te geven hoe een volwassen boom eruit ziet.
Houdt van vochtige en zure grond en stelt verder weinig eisen.
Als men een plant wil die in de hoogte groeit, moet je een topstek nemen en niet een stek van de zijscheuten.
Podocarpus kan verkregen worden uit zaad, maar is misschien tot één jaar stratificatie nodig.|
Beide Podocarpus soorten zijn volledig winterhard bij ons, alleen heeft de ervaring uitgewezen dat Podocarpus lawrenceii toch een beetje extra water nodig is in de zomer. Deze plant stond al vanaf 2010 bij ons in de tuin, maar heeft in 2019 in de zomer toch het loodje gelegd door de droogte.
Deze planten zijn verkrijgbaar bij kwekerij
Podocarpus hallii (syn. P. cunninghami) is ook afkomstig van Nieuw Zeeland en ongeveer vergelijkbaar. Het schijnt dat de Podocarpus hallii meer vorst verdraagt dan de totora
Podocarpus lawrencii ‘Blue Gem’ is in de zomer van 2019 doodgegaan door de droogte. Deze plant is volledig winterhard bij ons, maar moet wel extra water hebben in de zomer.