Protea (Proteaceae)

protea grandiceps
Protea grandiceps ergens in Zuid-Afrika

Proteas zijn bloeiende planten die endemisch zijn in Zuid-Afrika en behoren tot de Proteaceae familie. Tot deze familie behoord bijvoorbeeld ook de Australische Banksia en Telopea.
Proteas worden heel vaak gekweekt voor hun uitbundige en speciale bloemen en je ziet de bloemen ook vaak terug in boeketten.

In Zuid-Afrika heb je meer Protea soorten die tot deze familie behoren, zoals de Mimetes, Leucospermum, LeucadendronHelaas zijn al deze planten bij  ons allemaal niet winterhard. 

Daar in tegen zijn onder de juiste omstandigheden enkele Protea soorten wel het proberen waar bij ons in de tuin. Ik heb alle hieronder genoemde planten zelf gezaaid, van zaad dat ik besteld heb in Zuid-Afrika bij Silverhill Seeds

De volgende Protea soorten hebben wij in de tuin of in pot

protea aurea

protea aurea

Komt voor in het fynbos, meestal op koele en vochtige hellingen. Ik vermoed dat deze Protea niet zo winterhard is, maar toch kwam hij makkelijk door de winter van 2019/2020.
Waar we toch ook wel een paar dagen nachtvorst hebben gehad.

Komt voor op 150 tot 800 meter hoogte.

Onze ervaring: Deze plant komt hier in de tuin nog niet zo mooi aan de groei, ik heb het vermoeden dat hij veel te droog staat.

protea caffra

protea caffra

In éérste instantie lijkt mij deze soort niet winterhard, maar Silverhill seeds, waar ik de zaden besteld heb, classificeerde de Protea caffra als een zone 7 plant. Deze plant komt in Zuid-Afrika voor tot op 2000 meter hoogte. Als Silverhill zaden heeft verzameld van een plant, die op 2000 meter hoogte groeit, dan kan hij vast en zeker wel wat vorst aan.

Komt voor op 0 tot 2000 meter hoogte.

Onze ervaring: Ik heb deze soort in 2020 gezaaid en heb enkele zaailingen van, ze staan in 2020 nog in pot, omdat ze te klein zijn om uitgeplant te worden.

protea cynaroides

protea cyranoides

De Protea met de mooiste en meest indrukwekkende bloemen, alleen is deze soort helaas een kuipplant, omdat deze is totaal niet winterhard is. Ik heb gelezen dat deze soort maar -6C aankan.

Komt voor op 0 tot 1200 meter hoogte.

Onze ervaring: Ik heb hier 1 grote plant van in pot. Ik zet deze plant niet in de tuin, omdat hij niet door een strenge winter komt.

protea grandiceps

protea grandiceps

Langzaam groeiende plant, met dikke leerachtige blaadjes. Van nature groeit de plant op droge zandsteen hellingen die af en toe vochtig zijn. Wordt vaak gevonden op pieken en steile rotsachtige hellingen waar ze relatief veilig zijn tegen brand. Deze soort moet in de volle zon en is maar weinig water nodig.

Komt in Zuid-Afrika voor op 1200 tot 1700 meter hoogte.

Onze ervaring: Deze plant staat sinds 2019 staat deze soort bij ons in de tuin en heeft in juni 2020 gebloeid

protea pruinosa

protea pruinosa

Mooie, maar moeilijke soort. Deze soort noemen ze ook wel 'Frosted sugarbush' in Zuid-Afrika.

Protea pruinosa komt voor op 1800 tot 2100 meter hoogte.

Onze ervaring: Protea pruinosa staat sinds april 2020 bij ons in de tuin en ik heb nog een plantje over die nog in pot staat.

protea subvestita

protea subvestita

Deze plant groeit van nature op rotsachtige zandsteen hellingen op de Drakensberg. De plant groeit van nature op 1200 tot 2300 meter hoogte.

Onze ervaring: Deze plant staat vanaf 2018 bij ons in de tuin en heeft nog nooit schade gehad. In 2019 heb ik nog een subvestista in de tuin gezet. Een van de betere soorten om te proberen in de tuin.

protea venusta

protea venusta

Schijnt dat deze soort van nature alleen maar groeit op toppen van hoge bergen over de over rotsen heen, in Zuid-Afrika. Hele goede kanshebber voor in de tuin, hele winterharde soort.

Komt voor op 1700 tot 2000 meter hoogte

Onze ervaring: Ik heb hier een stuk of 10 zaailingen staan van deze soort, ik zet in 2021 misschien een paar in de tuin.


Translate »