De Nederlandse naam voor Cupressus sempervirens is Italiaanse cipres en het is een soort die van nature groeit aan het oostelijk Middellandse-Zeegebied gebied.
Het is een middelgrote groenblijvende boom die maximaal 35 meter hoog kan worden. De groei is recht opgaand tot zuilvormig en de boom heeft een conische kroon, soms is de kroon meer piramidevormig doordat de takken meer gespreid staan. Er zijn zelfs bomen bekend die meer dan 1000 jaar oud zijn, de aller oudste staat in Iran en is 4000 jaar oud. De schors is bruingrijs en heeft ondiepe richels die in een spiraalvorm lopen. Het hout van deze Cipres wordt gebruikt voor houtsnijwerk en meubels.
Wij hebben de variëteit Cupressus sempervirens ‘Kees Sipkes’ in de tuin staan. Deze Cipres is benaamd door Rinus Zwijnenburg, ergens eind jaren ’80.
Toen we de Cipres hebben geplant in 2008 hadden we twijfels over de winterhard, maar de conifeer staat er nog steeds in 2020 en is dus winterhard te noemen. Het schijnt dat deze variëteit meer vorst verdraagt dan de gewone Cupressus sempervirens. Het is een goed idee als u een Cipres aanschaft dat u er goed oplet dat de kluit niet te doorworteld is. Een van onze cipressen had een te doorwortelde kluit en staat nu niet stevig in de grond en moest met een paal ondersteund worden.
Volle zon en een goede drainage.
Leden van de Cipres familie (Cupressaeeae) zullen snel callus vormen, maar het kan soms meer dan één jaar duren voordat er wortels aan de stek komt. Het gebruik van een groeihormoon (Iba) bevordert wortelvorming.
Zaden oppervlakkig zaaien, het kan 60-90 dagen duren voordat de zaden ontkiemen.
Op soms wat bruine naalden na, is de variëteit ‘Kees Sipkes’ volledig winterhard.
Onze Cupressus sempervirens ‘Kees Sipkes’ hebben wij gekocht bij Pieter Zwijnenburg JR.
In het najaar van 2013 is één van de Cipressen in een zware storm scheef gaan staan. Eens te meer een goede reden om er bij aanschaf goed naar de kluit te kijken. Planten die een te doorwortelde kluit hebben, worden in een zware storm makkelijk omver geblazen omdat ze zich niet goed kunnen settelen. Het allerbeste is natuurlijk om een Cipres zelf te kweken in een airpot of rootmaker pot, dan krijgt de plant gegarandeerd de beste wortels.